ATAKÖY 7-8-9-10. KISIM MAH. Ataköy Towers A Blok D:72, 34212 Bakırköy/ Istanbul
Kulak Burun Boğaz Uzmanı
Tel: 0546 413 67 57
ULTRASONIC RHINOPLASTY
Rinoplasti; Burun dış yapısının yeniden şekillendirildiği, burun tıkanıklığına yol açan anatomik sorunların düzeltildiği ameliyattır.
Rinoplasti sırasında genellikle burun küçültülürken, küçük olan burunlar da büyütülebilmektedir.
Burun küçültülürken genellikle önce burun kemeri alınır sonrasında, geniş burun kemikleri burun yüz bileşke hizasında kesilerek(kırılarak) hareketli hale getirilir ve daraltılır. Piezo; kemik kesme işlemi sırasında kullanılan yöntemlerden biridir. Piezo; asıl olarak ameliyat sonrası dönemde morluk ve şişliğin az olmasını sağlaması yanında, kullanılmasındaki asıl avantaj; kemik kırığının daha kontrollü yapılması ve uzun dönemde istenmeyen sonuçların azaltmasıdır.
Açık Teknik mi? Kapalı teknik mi?
Açık teknik; piezo uygulamasına imkan vermesi, geniş alanları daha iyi görmeyi sağlaması, çoğunlukla cerrahi süreyi kısaltması ve burun ucu yapılması aşamasında yapıya daha iyi hakimiyet kazandırması bakımından avantajlı olmaktadır
Kapalı teknik; hareketli bir organ olan burun ucunun bağlarının daha az zarar görmesi ve iyileşme sürecinin daha hızlı olması bakımından avantajlı olmaktadır.
Kendi pratiğimde; açık teknikle yapmakla beraber, kapalı tekniğin avantajları olan subperikondrial diseksiyon ve bağ onarımlarını gerçekleştirerek her iki tekniğin avantajlı kısımlarını kullanmaktayım.
Ameliyat öncesi planlama nasıl yapılıyor?
Ameliyat öncesi kliniğimizde hastanın yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekerek fotoğraf üzerinde photoshop yaparak dış görünümde yapılacak değişikliğin planlamasını beraber yapıyorum. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken durum; photoshop hasta ile doktorun aynı dili konuşması için bir aracı programdır. Hastaya vermesi gereken en önemli bilgi seviyelerdeki değişikliklerdir. Kemer hangi hizadan itibaren alınıyor, burun köküne ne kadar müdahale ediliyor ya da burun dudak açısı ne kadar değişiyor? Bu soruların cevabının somut olarak verilmesi için yapılmaktadır. Ameliyat ile sadece, photoshop ile müdahale edilebilen burun sınırları değil burnun tamamı değişeceği için tam sonucu yansıtmayabilir.
Ameliyat süreci nasıl seyrediyor?
Ameliyat öncesi Kulak Burun Boğaz muayenesi yanında rutin anestezi tetkikleri yapılmakta, anestezi hekimi hastayı değerlendirip ameliyat için uygun olup olmadığına karar vermektedir.
Ameliyat ortalama 2.5 saat sürmektedir. Bir gece hastane yatışı sonrası ertesi sabah taburcu olunuyor.
Ameliyat sonrası tedaviler; ilk gün buz uygulamaları ve sonrasında uygulanan silikon tamponların günlük bakımları hastaya anlatılıyor.
Ameliyat sonrası morluk şişlik olur mu?
Ameliyat sonrası oluşan morluk ve şişlik uygulanan yöntemlere bağlı olarak azaltılabilir ama tamamen oluşması engellenemez.
Kendi pratiğimde subperikondrial diseksiyon ve piezo ile morluk ve şişliğin azaltılması için gerekli tedbirleri alıyorum, fakat; hastaya bağlı faktörler sebebiyle hiç morluk şişlik olmayan hastalar olduğu değişen oranlarda morluk ile karşılaşabiliyoruz.
Ameliyat sonrası iyileşme süreci
Ameliyat sonrası 1. hafta burun içerisindeki silikon tamponlar ve burun sırtındaki atel alınıyor. 5 gün burun bandajı uygulanıyor. Bundan sonraki iyileşme süreci cilt yapısı ile değişiklik göstermektedir. İnce ciltli hastalarda genellikle 1. ay civarı kaba ödemlerin tümünde iyileşme sağlanabilirken, cilt yapısı daha kalın hastalarda bu süre 2-3 ayı bulmaktadır. Burnun son şeklini alması 1-2 yıl içerisinde olmaktadır. Bu süreden sonrada ihmal edilebilecek düzeyde değişiklikler olmaktadır.